Home  »  Alles over drukwerk  »  Coated of Uncoated

Overige zoekresultaten:

Verschil tussen coated en uncoated papier

De kleuren die je gebruikt in je drukwerk kunnen anders uitvallen wanneer je verschillende papiersoorten gebruikt. Dit komt doordat het papier coated of uncoated is. De kans is aanwezig dat deze termen je helemaal niks zeggen, laat staan dat je weet wat het verschil is. Wij leggen het graag voor je uit.

Coated papier
Een vaste eigenschap van coated papier is dat het is voorzien van een dunnen strijklaag aan beide zijden. Hierdoor is het oppervlakte gesloten waardoor de kleurkracht groter is dan bij uncoated papier. Echter, op coated papier kunnen alleen 50% minder kleurtinten worden weergeven.

Coated papier is onder andere geschikt voor flyers, folders en brochures.

Uncoated papier
Uncoated papier heeft geen strijklaag en heeft dus een open structuur. Uncoated papier heeft ongeveer 20% meer inkt nodig, omdat het door de open structuur meer inkt absorbeert.

Uncoated papier kan je onder andere gebruiken voor je briefpapier en bedrukte enveloppen.

Hoe zie je het verschil?
Coated papier kan je herkennen aan de matte of glanzende uitstraling. Uncoated papier heeft deze coating niet.

Onze uncoated papiersoorten zijn:

  • Vergé wit
  • Vergé naturel
  • Biotop naturel
  • Biotop wit
  • Houtvrij offset wit
  • Bankpost wit
  • ECO 100% recycled

Al onze overige papiersoorten zijn coated.

Kleuren
De kleuren op je beeldscherm of van een geprint voorbeeld zijn geen betrouwbare referentie voor het uiteindelijke drukwerk. Wanneer je een goede indicatie van de kleur wilt hebben kan je gebruik maken van een kleurenwaaier. Hierbij dien je rekening te houden met de kleur van het papier en het licht waarin je de kleur beoordeelt. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een gelige papiersoort dan zullen de kleuren anders uitkomen dan wanneer je kiest voor een spierwitte papiersoort. Wij raden dan ook aan om altijdens de opmaak van je bestand rekening te houden met de papiersoort waar je je drukwerk op wilt laten drukken.

Als je het ontwerp maakt in Adobe InDesign, Illustrator of Photoshop en je makt gebruik van PMS kleuren dan moet je de juiste kleurstaal kiezen.

Dat doe je zo:
New Colour Swatch > Colour Mode en dan kies je voor Pantone Solid Coated of voor Pantone Solid Uncoated. Het bestand sla je dan vervolgens op als PDF met het profiel PDF/x-1a:2001.

Werk je met CMYK kleuren in je ontwerp? Dan moet je het uiteindelijke ontwerp opslaan als PDF met het profiel Fogra27.

Wanneer je deze instellingen aanhoudt dan zal je drukwerk het meeste overeenkomen met de kleuren die je gekozen hebt. Let wel op dat het uiteindelijke drukwerk altijd iets kan afwijken, aangezien meerdere factoren een rol spelen, zoals de keuze voor de papiersoort.€10,- korting krijgen?
schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief
USP Topkwaliteit drukwerk
USP 15+ jaar ervaring
USP Voordelig
USP Bezorging binnen 24 uur
USP Altijd GRATIS verzending
USP 100% tevredenheidsgarantie
USP Hulp bij opmaak