Home  »  Alles over drukwerk  »  Kleuren in je drukwerk

Overige zoekresultaten:

Kleuren in je drukwerk

Voor mooi drukwerk heb je natuurlijk een mooi ontwerp nodig. Op welke manier je dit ontwerp opmaakt is van belang voor het eindresultaat. Kleurgebruik speelt hierin een grote rol. Wanneer je een ontwerp maakt dan kan je kiezen voor RGB, PMS of CMYK kleuren. Wij leggen je uit wat het verschil is.

RGB
RGB is de afkorting voor de primaire kleuren rood, groen en blauw. Wanneer je een bestand opmaakt in RGB kleuren werk je met zes cijfers (hexadecimalen) die aangeven om welke kleur het gaat. De eerste twee cijfers staan voor de kleur rood, de volgende twee cijfers staan voor de kleur groen en de laatste twee cijfers staan voor de kleur blauw. RGB kleuren worden gebruikt voor uitingen die bedoeld zijn voor monitoren, zoals bijvoorbeeld je televisie. Ook foto's bestaan standaard uit RGB kleuren. Waar PMS en CMYK werkt met pigmenten/inkt, werkt het RGB model met licht. Het verschil kan je zien in de onderstaande afbeelding.

RGB kleuren zijn niet geschikt voor drukwerk. Wanneer je je ontwerp opmaakt in RGB en deze als drukbestand aanlevert, dan zal deze worden omgezet in CMYK. Hierdoor zullen de kleuren in je ontwerp niet meer 100% overeenkomen met het drukwerk.

Dit komt omdat het spectrum van CMYK kleiner is dan die van RGB. Felle RGB kleuren zullen altijd donker uitvallen in het CMYK profiel.

Hoe zet je RGB om naar CMYK?
Als je al een ontwerp hebt opgemaakt dan kan je het beste de RGB kleuren overzetten naar CMYK kleuren. Dit kan je doen door het bestand te exporteren naar PDF/X-ia:2001 met het profiel Fogra 27. Dit profiel zorgt voor een goede overzetting van RGB naar CMYK.

Wanneer je nog geen ontwerp hebt opgemaakt kies je voordat je begint voor het profiel CMYK.

PMS
Pantone is het bedrijf dat de kleurcodering heeft bedacht. In dit Pantone Matching System (PMS) heeft elke kleur een eigen unieke code. Het voordeel van Pantone kleuren is dat dit wereldwijd gelijk is. Bij elke drukker krijg je exact dezelfde kleur wanneer je dit op hetzelfde soort materiaal laat drukken. Pantone kleuren zijn geschikt voor drukwerk wanneer je één tot vier verschillende kleuren in je ontwerp gebruikt. Verschillende verlopen van een specifieke kleur wordt niet als één kleur gezien. Gebruik PMS kleuren bijvoorbeeld voor al je huisstijldrukwerk. Gebruik je meer dan vier verschillende kleuren, kies dan voor CMYK.

Bij Pantone kleuren dien je rekening te houden met welk papier je kiest, coated of uncoated. Voordat je begint met ontwerpen moet je in het ontwerpprogramma de juiste kleurstaal kiezen. Dit kan je doen via New Colour Swatch > Colour Mode en kies dan voor Pantone Solid Coated of voor Pantone Solid Uncoated. Sla dit vervolgens op met het profiel PDF/x-1a:2001.

CMYK
CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart) en wordt gebruikt voor full color drukwerk. Wanneer je je ontwerp met CMYK kleuren omzet naar een PDF, moet je kiezen voor het profiel Fogra 27. Zo zorg je ervoor dat je gekozen kleuren zoveel mogelijk overeenkomen met de kleuren in het drukwerk.€10,- korting krijgen?
schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief
USP Topkwaliteit drukwerk
USP 15+ jaar ervaring
USP Voordelig
USP Bezorging binnen 24 uur
USP Altijd GRATIS verzending
USP 100% tevredenheidsgarantie
USP Hulp bij opmaak