Home  »  Alles over drukwerk  »  PMS en CMYK

Overige zoekresultaten:

Wat is PMS en full color en wat is het verschil?

Op onze website kom je op diverse plaatsen de termen PMS en full color tegen.  Voor iemand die niet bekend is met deze termen kan dit allemaal erg verwarrend werken. Daarom hieronder een korte uitleg:

CMYK

Zoals je wellicht weet, is met een klein aantal basiskleuren een heel palet aan kleuren samen te stellen. Je kent dit van een kleurenprinter waar in feite elke kleur kan worden samengesteld uit blauw, roze en geel. Zwart kan worden samengesteld uit voorgaande kleuren, maar om een afdruk echt zwart te maken is er een aparte, zwarte inkt toner aanwezig. De technische Engelse benaming van deze vier gebruikte basiskleuren zijn Cyan, Magenta,  Yellow en Black ook wel afgekort met de letters CMYK. K wordt gebruikt omdat de B teveel verwarring met Blue zou kunnen geven.

Een kleur is nu te beschrijven door het percentage vast te leggen van elk van de genoemde basiskleuren waaruit de kleur is opgebouwd.  Een groene kleur kan bijvoorbeeld uit 51% Cyan, 0% Magenta, 100% Yellow en 0% K worden opgebouwd. Dit systeem is erg prettig omdat we nu aan een computer duidelijk kunnen maken wat we bedoelen met groen of elke willekeurige andere samengestelde kleur.  Het stelt ons ook in staat om alle pixels van een foto te beschrijven met deze kleurcodes en deze vervolgens naar een drukpers te sturen. Er wordt ook wel van Full Color gesproken.

PMS

Dit is in tegenstelling tot de kleurbeschrijving van het Pantone Matching System. Dit kleursysteem afgekort met PMS is gebaseerd op een kleurenwaaier waarop van origine zo’n beetje 500 kleuren werden beschreven. Wil je een logo in één kleur op een envelop gedrukt hebben, dan zou je op de waaier een kleur uit kunnen kiezen en aangeven dat je precies die kleur op je envelop wilt hebben. Wil je daar ook briefpapier met hetzelfde logo bij, dan kun je de Pantone kleurnummers doorgeven en is de drukker precies in staat dezelfde kleur op beide drukwerken te leveren. Dit kan meestal tot 3 maar maximaal tot 6 verschillende kleuren binnen een drukwerk. Daarom kom je in bestelprocedures op onze website soms PMS 1, PMS 2 of PMS 3 tegen.

De notaties die gebruikt worden om de systemen aan te duiden is als volgt:

  • PMS (1/0) = drukwerk, enkelzijdig bedrukt, met 1 PMS kleur.
  • PMS (2/0) = drukwerk, enkelzijdig bedrukt, met 2 PMS kleuren.
  • PMS (3/0) = drukwerk, enkelzijdig bedrukt, met 3 PMS kleuren.
  • PMS (1/1) = drukwerk, dubbelzijdig bedrukt, elke zijde met 1 PMS kleur.

Etc.

CMYK of Full Color wordt aangeduid met (4/0) voor enkelzijdige bedrukking of (4/4) voor dubbelzijdige full color bedrukking.€10,- korting krijgen?
schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief
USP Topkwaliteit drukwerk
USP 15+ jaar ervaring
USP Voordelig
USP Bezorging binnen 24 uur
USP Altijd GRATIS verzending
USP 100% tevredenheidsgarantie
USP Hulp bij opmaak