Home  »  Alles over drukwerk  »  Snijlijnen en afloop / snijtekens

Overige zoekresultaten:

Snijlijnen en afloop

Net als de meeste printers zijn professionele drukpersen meestal uitgerust met één papierformaat, namelijk A0. Hieruit worden vervolgens na het drukken kleinere papierformaten gesneden. De exacte positie waar het grote blad wordt gesneden kan om technische redenen een beetje afwijken. De foutmarge is 3mm. (bij afdrukken groter dan een meter kan dit tot 2,5cm oplopen) Wat betekent dit voor het aanleveren van je afbeeldingen?

Afloop

Om er zeker van te zijn dat je drukwerk geen witte randen krijgt moet de afbeelding aan elke kant 3mm uitsteken buiten het gewenste formaat. Deze ruimte van 3mm wordt “afloop” genoemd. Omdat de afloop ten dele of soms helemaal weggesneden wordt is het belangrijk dat de afbeelding er goed uit blijft zien als er aan een willekeurige zijkant 3mm afgesneden wordt. Zorg er dus voor dat er geen deel van tekst, logo’s of andere onmisbare delen in de buitenste 3mm aanwezig zijn.

Let op: hieronder volgen de vuistregels voor afloop/snijmarge

  • Bij papieren drukwerk is de afloop 3mm;
  • De snijmarge bij reclameborden is 10mm;
  • Bij vlaggen en spandoeken is een afloop van 25mm noodzakelijk.

Afbeelding zonder afloop aangeleverd?

Wat gebeurt er als je een afbeelding aanlevert zonder de 3mm afloop aan elke kant? In dat geval zullen wij je afbeelding proberen uit te vergroten tot het aan alle kanten 3mm groter dan het gewenste eindformaat is. Als je afbeelding kleiner is dan het gewenste eindformaat zal er net zo ver uitvergroot worden tot de kleinste zijde het juiste formaat + 3mm heeft bereikt. Hierbij kan een aanzienlijk deel van je afbeelding in het snijgebied terecht komen.

Indien je met professionele teken- of fotoprogramma’s werkt kun je vaak de afloop aangeven. Zo zien wij in een oogopslag dat de afbeelding juist is.

 

Snijtekens / snijlijnen

De drukbestanden hoeven niet meer te worden voorzien van snijlijnen en snijtekens.

Geen ervaring met grafische software

Wij begrijpen dat niet iedereen over de juiste software beschikt of precies weet hoe afloop ingesteld moeten worden. Daarom controleren wij altijd gratis je afdrukbestanden en zullen advies uitbrengen als er grote aanpassingen nodig zijn. Kleine aanpassingen doen wij kosteloos.

Grote aanpassing of nieuw ontwerp

Indien je bestanden meerdere grafische bewerkingen nodig hebben of tekortkomingen hebben die een mooi resultaat in de weg staan, kun je overwegen om de benodigde werkzaamheden door onze opmaakdienst te laten doen. Dit kan al vanaf €22,50 per kwartier. Meer informatie over onze opmaakservice €10,- korting krijgen?
schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief
USP Topkwaliteit drukwerk
USP 15+ jaar ervaring
USP Voordelig
USP Bezorging binnen 24 uur
USP Altijd GRATIS verzending
USP 100% tevredenheidsgarantie
USP Hulp bij opmaak