Home  »  Alles over drukwerk  »  Vaktermen

Overige zoekresultaten:

Vaktermen 

 

Omdat wij er ons van bewust zijn dat het niet voor iedereen gesneden koek is, willen wij je graag een handje helpen door onderstaande uitleg.

 

(A-B-)Formaten
(A-B-)formaat is een eenheidsformaat voor papier, waaraan drukpersformaten zijn gerelateerd.
Dit zijn onze meest gebruikte formaten:
A0: 84 x 118,8 cm
A1: 60 x 84 cm
A2: 42 x 60 cm
A3: 29,7 x 42 cm
A4: 21 x 29,7 cm
A5: 14,8 x 21 cm
A6: 10,5 x 14,8 cm
A7: 7,4 x 10,5 cm
A8: 5,2 x 7,4 cm

B1: 70 x 100 cm
B2: 50 x 70 cm

 

Kleuren
1/0 bedrukt = Enkelzijdig 1 kleur bedrukt
2/0 bedrukt = Enkelzijdig 2 kleuren bedrukt
3/0 bedrukt = Enkelzijdig 3 kleuren bedrukt
4/0 bedrukt = Enkelzijdig full color bedrukt
4/1 bedrukt = Voorzijde full color bedrukt, achterzijde 1 kleur bedrukt (zwart)
4/4 bedrukt = Dubbelzijdig full color

Het getal voor de slash (/) is het aantal kleuren op de voorzijde, het getal achter de slash (/) is het aantal kleuren op de achterzijde van het drukwerk.

 


Gramgewicht
Benaming voor de massa per oppervlakte van papier, aangegeven in grammen per vierkante meter, aangeduid als g/m2.


Offset drukken
Is gebaseerd op het principe dat water (vochtwater in de pers) en vet (drukinkt) elkaar afstoten. Het beeld wordt vanaf een metalen drukplaat, die eerst vochtig gemaakt wordt waarna de inkt op de vetaantrekkende delen (het drukbeeld) gezet wordt, via een rubber cilinder op het papier overgebracht.

Circa 90% van al het drukwerk in Nederland wordt gedrukt op offsetpersen.

Logisch: de mogelijkheden in formaat, vorm, papier, kleuren en afwerking zijn nergens zo groot als bij deze vorm van drukken.

Bij DrukwerkConcurrent zorgt onze ervaring er ook nog eens voor dat de kwaliteit in combinatie met de prijs en service op een zeldzaam hoog niveau staan.

Voordelen:

  • Perfecte drukwerkkwaliteit
  • Lage kosten per afdruk
  • Kan op alle mogelijke manieren afgewerkt worden

 

Digitaal drukken
Wij drukken digitaal op de nieuwste generatie HP Indigo. Deze digitaalpers staat bekend om de beste resultaten. De kwaliteit van het drukwerk van een HP Indigo staat bekend in de markt als beste van alle huidige digitaal persen.

De kwaliteit van digitaal drukwerk is vrijwel niet te onderscheiden van bijvoorbeeld offset drukwerk. Ook de afwerking (vouwen, nieten, snijden) enzovoort kan op alle mogelijke manieren.

Omdat er geen drukplaten nodig zijn, liggen de opstartkosten vele malen lager, zijn de levertijden kort en kan elk exemplaar van unieke informatie worden voorzien; bijvoorbeeld de naam van de ontvanger. Dit natuurlijk op aanvraag.
Voor hogere oplages is digitaal drukwerk niet even gunstig. De doorlooptijd is langer en de machine is voornamelijk bedoeld voor kleine oplages.

Digitaal drukken kan op formaten tot A3+, in 1 tot 6 kleuren en op papier tot circa 400 grams.

Voordelen:

  • Full color drukwerkkwaliteit
  • Voor oplages van 1 tot vele exemplaren
  • Snelle levertijden en lage opstartkosten
  • Elke afdruk is te personalificeren


CMYK
CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key) is een systeem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door subtractieve kleurmenging. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij drukinkten.

C staat voor Cyaan = (blauw)

M staat voor Magenta = (roze)

Y staat voor Yellow = (geel)

K staat voor Key = (zwart)
 
Bij meerkleurendruk betekent Key plate de drukplaat met de artistieke details, dat wil zeggen de lijnen en effecten (in tegenstelling tot kleur-vlakken). Deze details worden gewoonlijk in de donkerste kleur gedrukt, dus bij de vierkleurendruk CMYK in zwart. Bovendien: een B voor Black zou verwarring kunnen geven met Blue (blauw). Offsetdrukkers verwerken tot 300 dpi (dots per inch) hierdoor garanderen zij zeer hoge kwaliteit. 

 

EPS
EPS wordt gebruikt om vectorgrafieken, geformateerde tekst, rastergrafieken met tussentinten en hele paginalayouts op te slaan.


PDF
Bestandsformaat voor universele bestandsuitwisseling.


Tiff
*.tif zijn grafische bestandsformaten waarin je ons jouw bestanden kan te sturen. Veel beeldbestandsformaten hebben een image header met vaste velden die informatie bevatten zoals de afmetingen van het beeld, specificatie van de kleurruimte, enz. Het TIFF bestandsformaat onderscheidt zich door het feit dat het een flexibel geheel van informatievelden toelaat. Veel van die informatievelden, tags genaamd, zijn door specificaties gedefinieerd als bijvoorbeeld heel fundamentele informatie, zoals de afmetingen van de het beeld, of als gegevens die minder van rechtstreeks belang zijn zoals informatie over auteursrechten. Verder zijn er de zogenaamde private tags of custom tags die je zelf kunt definiëren en die specifieke informatie kunnen bevatten, die kadert in je eigen private toepassing. De TIFF-specificatie bepaalt een kader voor een image header, IFD (Image File Directory) genaamd, dat in essentie bestaat uit een flexibel geheel van de specifieke tags die de TIFF writer software wenst te specificeren.


Aanleverformaten
Onze voorkeur gaat uit naar een pdf (hoge resolutie) of drukklare bestanden opgemaakt in Adobe Illustrator, Adobe Indesign of Adobe Photoshop. Alle afbeeldingen uitgedrukt in pixels moeten minstens 300 DPI zijn. Bestanden met een resolutie van minder dan 300 DPI verliezen kwaliteit tijdens de druk. Bij het gebruik van vectorgrafiek formaten moeten alle teksten in paths worden omgezet. Je kan bij ons .jpeg (jpg), .tiff (tif), .pdf en .eps. bestanden aanleveren.


Snijmarge
Bestanden dienen te worden aangeleverd in de juiste formaten, hierbij dient rekening gehouden te worden met 3 mm. snijmarge aan alle zijden. Daarnaast dienen alle zijden van het uiteindelijke formaat tenminste 3 mm vrij te zijn van teksten en andere belangrijke informatie.

Voor canvas en reclamematerialen gelden andere snijmarges. Minimaal 2 cm bij voorkeur.


DPI
Dots per inch. Eenheid van resolutie van uitvoerapparaatuur uitgedrukt in punten (dots) per strekkende inch. Eenheid van rasterlineatuur. De resolutie is standaard vaak 72 dpi, de resolutie van een te drukken bestand dient 300 dpi te zijn.


Lamineren
Het aanbrengen van een transparante folie d.m.v. warmte en lijm. Deze kan mat of glanzend.


PMS kleuren
PMS is een gestandaardiseerd kleursysteem van Amerikaanse herkomst, gebaseerd op acht kleuren (geel, warm rood, robijnrood, rhodaminerood, paars, diepblauw, cyaan, groen) alsmede zwart en transparant wit. Hieruit zijn meer dan 1000 mengingen gemaakt met vaststaande nummers. Deze kleuren kunnen in grafische programma's als Adobe Indesign en Adobe Illustrator gekozen worden.


Spot-UV
Eén van de opties voor luxe-afwerking, bijvoorbeeld bij visitekaartjes, is SPOT UV-lak. SPOT UV-lak is een glanzende lak die je op een bepaald deel van het ontwerp kunt laten plaatsen.


Cold Foil
Cold foil is een afwerkingsoptie die een zilverkleurige metallic uitstraling geeft. Deze techniek kan zowel op het hele drukvel worden aangebracht als op bepaalde plaatsen in je ontwerp. Het is een druktechniek waarbij eerst de folie op het drukvel wordt aangebracht, waarna deze wordt bedrukt. Cold foil heeft onbedrukt een zilveren kleur, maar kan worden bedrukt in elke gewenste kleur.€10,- korting krijgen?
schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief
USP Topkwaliteit drukwerk
USP 15+ jaar ervaring
USP Voordelig
USP Bezorging binnen 24 uur
USP Altijd GRATIS verzending
USP 100% tevredenheidsgarantie
USP Hulp bij opmaak